Отделяме внимание на правилната подредба на масата. Прочетете как трябва да стоят приборите.

Правилната подредба на приборите на масата за специално събитие, семейно събиране или просто за редовната вечеря е признак за наличието на стил и обноски у домакина. JOLI е марка, която подчертава стил и изисканост във всички направления, не само в салфетките си. Тук споделяме с вас някои от най-важните етикетни норми за подредба.

Подредба на приборите – основни правила

Подредба на приборите на масата

В наши дни има доста вариации на подредбата на масата според стила на събитието или специфичността на менюто. Тук предлагаме най-станартния вариант.

Първо правило е, че вилиците трябва да са отляво, а ножовете отдясно като от страната на ножовете се слага и лъжицата за супа, ако има такава в менюто. Ако ще предложите на вашите гости салата и основно ястие, то подредбата на вилиците и ножовете е следната: най-близо до чинията са приборите за основно ястие, а след това тези за салатата. След ножа за салтата, както споменахме, поставяте и лъжица за супата. В средата между приборите може да поставите голяма подложна чиния, тъй като тя придава присъствие и заможност. В нея може да поставите чиния за салатата, а салфетката може да бъде както в самата чиния, така и отстрани вляво до вилиците. Въпрос на предпочитания и съображение с менюто.

В левия ъгъл поставяте чинийка и нож за хляба. В десния чашите за вода и вино. Над подожната чиния стоят вилица за торта и десерта лъжица, ако имате опция и за някакво друго ястие за десерт.

И не забравяйте, че употребата на приборите започва отвън навътре. Използвайте това правило, ако някога случайно забравите коя е вилицата и ножа за салатата. Надяваме се, че информацията ще послужи да впечатлите гостите си при следващото събитие.